lørdag 11. september 2010

Jenter = prestisjeprodukt ?Der hvor barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. I Afrika blir jenter sett på som et prestisjeprodukt og belønning for menn. Kvinnelig omskjæring skjer på grunn av tradisjon og ikke på grunn av religion, og er svært utbredt i Afrika. Tall fra UNICEF viser til en geografisk utbredelse av ”tradisjonen” på grunn av krig og konflikt som har ført mennesker på flukt.

Kvinnelig omskjæring er en fellesbetegnelse på ulike typer og grader av inngrep hvor ytre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis eller påføres annen varig skade, og som foretas av andre årsaker enn medisinsk nødvendig behandling. Kvinnelig omskjæring kan være svært skadelig for kvinnens kropp, og hun kan få store problemer med å ha et normalt seksuelt liv i ettertid.

Verden over lider jenter og kvinner med omskjæring. Deres rett over sin egen kropp har aldri eksistert. Tenk dere, de bestemmer ikke over sin egen kropp. Menn, mødre, bestemødre og onkler har på grunn av kultur og tradisjon tatt valget sammen for disse unge jentene. Hvorfor skjer dette? Hvordan kan denne type menneskekrenkning og brudd på enkelt menneskets rettigheter over sin egen kropp fortsatt skje i 2010? Vanskelig å svare på ettersom vi lever i Norge, hvor det er forbudt med slik kriminalitet. Spørsmålet er ikke vanskelig å svare på dersom man stiller det i land som Etiopia og Somalia. Ferske undersøkelser viser til høye tall hvor jenter fra minoritetsfamilier drar på ferie til hjemlandet og kommer tilbake til Norge omskjært. Dette er kriminalitet og brudd på verdenserklæringen på et ekstremt nivå. Jenter er ikke et prestisjeprodukt, de er ikke en belønning, men mennesker. Det er på høy tid vi gir et klunkende klart nei til kvinnelig omskjæring og kjønnslemlestelse. 

Følg Bloggstafetten om likestilling:
Les Andrea Røyrøy Beinset: Kvinner, ikke kjemp alene!
Les Helene Kaltenborns innlegg:
Kvinner kan!
Les Astrid Eide Hoems innlegg: Jakten på vår tids Nora
Les Prableen Kaurs innlegg:
Bak husets fire vegger
Les mitt åpningsinnlegg:
Mange kamper vunnet - mange nye å kjempe!1 kommentar:

Anonym sa...

Hei, vet du noe om hva slags sanksjoner som kan forekomme ved brudd på verdenserklæringen? Fikk dette spørsmålet i dag, og dermed måtte jeg google det.. Det som slo meg umiddelbart var at brudd som forekommer, først og fremst er brudd på konvensjoner.