søndag 5. september 2010

Kvinner kan!

Gjesteinnlegg av Helene Kaltenborn, nestleder, AUF i Nordland
Da de samlet seg på Eidsvoll i 1814 var det bare menn til stede, og det var utelukkende velstående menn som hadde stemmerett. Slik var det i årevis framover, men gradvis kjempet vi oss fram til en milepæl: Den kvinnelige stemmeretten, som i år hadde 100-årsjubileum.

Heldigvis har vi kommet langt siden den gang. Vi har flere kvinner i styrer og lederposisjoner, og Norge er et foregangsland når det gjelder kvinners deltakelse i arbeidslivet. Dessverre er vi langt fra reell likestilling i samfunnet: Det må fortsatt kvotering til for å få jevne styrer, og det er fort gjort å få inntrykk av at mange mener kvinner fortsatt hører hjemme på kjøkkenet – det er flere kvinner enn menn som tar seg av husarbeidet i hjemmet, flere kvinner som er hjemme med barna og det er flere menn i lederposisjoner enn det er kvinner. Er det sånn det skal være? Nei, det er det ikke.

Vi er ikke dårligere enn gutta bare fordi de er større og sterkere enn oss. Vi kvinner kan – og vi må tørre! Gjør det virkelig noe om pappa er hjemme og passer ungene i stedet for mamma? Gjør det noe om mamma tjener mer enn pappa? Er det galt at pappa bestandig er den som lager middagen? Svaret på det er enkelt: Nei. For å få til et ideelt samfunn må der gjøres offer – og denne gangen er det guttas tur. Vi damer må tørre å bruke albuene våre for det de er verdt, og gutta må tørre å lage plass til oss. Verden hadde tross alt ikke vært den samme uten oss.


Følg Bloggstafetten om likestilling:

Les Astrid Eide Hoems innlegg: Jakten på vår tids Nora
Les Prableen Kaurs innlegg: Bak husets fire vegger
Les mitt åpningsinnlegg: Mange kamper vunnet - mange nye å kjempe!

Ingen kommentarer: