tirsdag 6. juli 2010

Utøya – sommerens vakreste eventyr!


Nå er det bare en uke igjen til åpningen av AUFs sommerleir på Utøya. Jeg gleder meg vilt til en uke med 750 AUFere fra hele landet. De andre ungdomspartiene er grønne av misunnelse på grunn av vår sommerleir – og dét med god grunn! Utøya er sommerens vakreste eventyr og den viktigste politiske arenaen som finner sted i løpet av sommermånedene.
I én uke er kameralyset rettet mot AUF, og det er ingen talerstol som er viktigere enn nettopp Utøyas talerstol. Der har statsministere, statsråder, LO-ledere og internasjonale politikere stått og kommet med sine budskap. Men ikke minst har hundrevis av AUFere stått der og gitt partiledelsen klar beskjed om hva AUF vil. For AUF og Utøya er ikke partiledelsens talerør ned til ungdom i Norge - det er motsatt. Det er ungdoms talerør inn i Arbeiderpartiet. Derfor kommer vi også i år til å si i fra i klare ordelag når regjeringa gjør feil. Jeg er sikker på at når Jens Stoltenberg kommer på Utøya lørdagen vil han bli møtt med flust av utålmodige AUFere med klar beskjed om at oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan regjeringa bare glemme.

Men Utøya er et sted for mer en politikk og debatt – det sosiale er like viktig! Jeg gleder meg til konsert med Lars Vaular, standup med Janne Rønningen, disko, leirbål, nattkafe, vannkrig, bading og ikke minst de prestisjefulle turneringene i fotball og volleyball. Og i år er det ingen tvil, pokalene kommer selvsagt til å gå til Akershus!

I år er det noe litt ekstra spesielt med Utøya. Det er 60 år siden AUF fikk øya i gave fra LO. I alle disse årene har det vært sommerleir for den norske arbeiderungdommen. For en snau måned siden var jeg på veterantreff på Utøya for tidligere AUFere, og alle så tilbake på sommerleirene som det morsomste de hadde gjort i politikken. Mange hadde også funnet sommerkjæreste på Utøya, som senere hadde endt opp med både ekteskap og barn. Det er ikke for ingen ting at Dagbladet har kåret Utøya til Norges beste sjekkested!

For meg blir årets Utøya også et lite jubileum. Dette blir min tiende sommerleir. Første gang jeg satt føttene på øya var jeg 15 år og veldig nervøs for å reise ut, men fant med en gang ut at Utøya er et sted man fort får venner for livet. Mange av mine beste venner har jeg fått nettopp på Utøya. Første gang jeg sto på talerstolen var sommeren 2002, jeg holdt innlegg etter Jens Stoltberg som da var nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg snakka om Snøhvitprosjektet i Hammerfest og vi var mange som ga partiledelsen refs for miljøsatsninga. Det var kjempeskummelt å ta ordet, men det er ingen talerstol som er morsommere å stå på enn Utøyas. Kanskje like skummelt var første gang jeg ble dratt opp på scenen for karaoke… Pent var det nok neppe – og både flaut og skummelt – men i etterkant ganske morsomt. De fantastiske minnene er utallige og for meg det er ingen tvil: Utøya er sommerens absolutte høydepunkt.

 

Har du ikke meldt deg på enda kan du sende en mail til auf@auf.no eller sende meg en melding så skal jeg hjelpe deg.

http://auf.no/index.php?option=com_content&view=article&id=343:program-for-sommerleiren&catid=62:sommerleir&Itemid=128

Vi ses på Utøya – jeg gleder meg!

2 kommentarer:

Bjørn Erik sa...

Det høres ut som et ekte eventyr! Hadde det ikke vært for ferietur skulle jeg lett bli med men det får bli til neste år. lykke til med Utøya!

Anonym sa...

Får håpe alt gikk bra med deg da!