mandag 10. mai 2010

Vann – en menneskerett!

For oss er tilgang på vann en selvfølgelighet. Men for nesten en milliard mennesker verden rundt er rent vann en ren luksusvare.


Da jeg meldte meg inn i AUF fikk AUF gjennomslag for at Ap skulle jobbe for vaksineprogrammet (GAVI). I 10 år har vi aksjonert for flere vaksiner til verdens fattigste. Og Norges innsats har faktisk utgjort en forskjell. Millioner av barn er reddet fra å dø av sykdommer det finnes vaksiner mot. Det er et eksempel på at Norge kan forandre hverdagen til millioner av mennesker hvis vi er villige til å gå foran. Vi bør lære av det eksempelet og gjøre kampen for rent vann til vårt neste, store bidrag til internasjonal solidaritet.

Vi er nå halvveis inne i FNs tiår for kampanjen ”Vann for livet”. Fra 2005 til 2015 har man gitt oppmerksomheten til en av de viktigste menneskerettighetene – retten til vann. Det bra FN setter vann på agendaen – men det er behov for mer handling! For selv om det er flere som nå får tilgang på vann, er rent vann fortsatt en luksusvare for en milliard mennesker, og nesten halve verdens befolkning har ikke grunnleggende sanitære forhold.

Vann er en av verdens mest knappe og nødvendige ressurser, og knappheten fører til krig, konflikt, sult og dårlig hygiene. Uten rent vant hindres utvikling for de fattigste. Mangelen på vann fører til dårlig hygiene som igjen gir dårlig helse. Daglig må tusenvis av kvinner og barn gå i timevis for å skaffe vann til seg og sin familie. Det holder kvinner vekk fra arbeid, og barn vekk fra skole. Dette er alvorlig når vi vet at utdanning, arbeid og helse er blant de aller viktigste faktorene for utvikling.

Kampen for vann er en menneskerett. Derfor godtar ikke AUF at vannressursene privatiseres. AUF jubla da Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringa trakk tilbake Bondeviks krav om privatisering av vann til utviklingslandene. En viktig seier, men fortsatt investerer Norge gjennom Statens pensjonsfond over en milliard i vannselskaper som privatiserer vann i u-land, som for eksempel Suez og Veolia. Sigbjørn Johnsen bør rydde opp i dette; Norge må trekke sine investeringer. Norske pensjoner skal ikke tjenes fra selskaper som tar muligheten til vann fra de fattigste.

Det er totalt meningsløst at 4500 barn dør hver eneste dag fordi de drikker urent vann. Det gjør vannmangel farligere enn krig og konflikt. Det er på tide at verdens ledere følger opp fagre ord med handling.

I utkastet til nytt internasjonalt program for AUF foreslåes det at Norge skal sette av 10 milliarder kroner for å sikre verdens fattigste tilgang til rent vann. Får vi gjennomslag for kravet, vil millioner av mennesker overleve og få et bedre og sunnere liv, og det vil gi utviklingsland muligheten til å komme seg ut av fattigdom.

Norge kan spille en forskjell – vi trenger bare viljen! Og AUF :)

Ingen kommentarer: