tirsdag 28. september 2010

Vi krever likelønn for likt arbeide!

Gjesteinnlegg av Marte Søimer Bjørkedal, AUF i Østfold

Da jeg ble medlem i AUF var det for å være med å gjøre Norge til et enda bedre land å vokse opp i ved å fronte AUFs politikk, møte nye mennesker og kjempe fram nye saker. I løpet av dette året har mange nye saker kommet opp og vært diskutert i AUF. Som ”Nei til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja”, og ikke minst det norske folks rungende nei til ”Monstermastene” i Hardanger.


En annen sak som har vært viktig for AUF å kjempe fram gjennom mange tiår er likelønnsarbeid der menn og kvinner får lik lønn for likt arbeid. Dette er en sak som fort kan bli glemt fordi vi tror
at det ikke eksisterer lønnsforskjeller mellom kjønnene i dag, men statistikken viser oss at det fremdeles er til dels store forskjeller i enkelte yrker.


De fleste mennesker i Norge er opptatt av likelønn mellom kjønnene og tar den kanskje også som en selvfølge, men jeg tror at det er lett å glemme at det faktisk ikke alltid er tilfelle, og at vi i
AUF fortsatt må arbeide for likelønn mellom kjønnene. En del kvinner tjener fortsatt mindre enn menn selv om de har samme utdannelse, type jobb eller år i praksis. Er dette rettferdig? Og hvorfor er det sånn?

Det er ikke så mange tiår siden kvinnene sto for alt arbeidet i hjemmet, utdanningsnivået for kvinner var lavt, og de var i stor grad avhengig av mannen. Dette har forandret seg radikalt. De fleste kvinner i dag har utdannelse, og er i liten grad avhengig å bli forsørget av mannen. Allikevel er det fortsatt slik at en kvinne kan tjene mindre enn en mann bare fordi hun er kvinne! Mener arbeidsgiverne da at kvinner er mindre verdt og ikke fortjener den samme lønnen som menn, fordi de er av et annet kjønn?

Er det noe jeg ikke vil finne meg i, så er det nettopp dette. Etter jeg har fullført videregående skole, høyskole og universitet forventer jeg å tjene akkurat det samme som hvilken som helst mann. Våre oldemødre og bestemødre startet denne kampen, de førte den videre til våre mødre, som igjen førte den til oss.

Som AUF’er mener jeg det er min plikt å føre denne kampen videre på vegne av mine ”formødre” og alle unge jenter i Norge i dag. Denne kampen skal vi vinne!



Følg Bloggstafetten om likestilling!

Les Nicoline Berge Schie: Til kamp for våre søstre verden over
Les Emilie Bersaas: Jenter = prestisjeprodukt?
Les Andrea Røyrøy Beinset: Kvinner, ikke kjemp alene!
Les Helene Kaltenborns innlegg: Kvinner kan!
Les Astrid Eide Hoems innlegg: Jakten på vår tids Nora
Les Prableen Kaurs innlegg: Bak husets fire vegger
Les mitt åpningsinnlegg: Mange kamper vunnet - mange nye å kjempe!

3 kommentarer:

Anna sa...

Helt enig!! Det er en skam at vi ikke har likelønn i dagens moderne likestilte Norge. Veldig bra skrevet!

Anonym sa...

Takk for interessant informasjon

Anonym sa...

Menn og kvinner får allerede lik lønn for likt arbeid. Dere vil ha lik lønn for ulikt arbeid. Dette er grundig studert:

http://www.warrenfarrell.net/Summary/

http://www.pellebilling.se/blogg/

http://genusdebatten.se/