torsdag 30. september 2010

24 år i fangenskap er nok, gi Vanunu hans frihet!

Dette bildet er tatt for nøyaktig 24 år siden. Mordechai Vanunu hadde nettopp avslørt for en hel verden at Israel utviklet atomvåpen, og ble kidnappet av Mossad-agenter i Roma. Han satt fengslet frem til 2004, mange av årene i isolat og har siden sittet i husarrest i Øst-Jerusalem med strenge restriksjoner. Han har betalt en høy pris for sitt engasjement for en atomfri verden, nå er det på tide at han får den anerkjennelsen og belønningen han faktisk fortjener.

For verden trenger flere mennesker som Vanunu, vi trenger flere mennesker som kjemper mot atomvåpen både i ord og handling. For dessverre er det ofte de menneskene som er modigst som må betale den høyeste prisen. I 2005 var jeg så heldig å møte Vanunu på et hotell i Øst-Jerusalem, til tross for at han har forbud mot å snakke med utlendinger og journalister. Men som han sa: Israel kan ikke ta fra meg noe mer, de har tatt min frihet.

Vanunu er altså en mann som aldri kan ferdigsone sin straff. Israel sier de fremdeles frykter at han skal røpe flere statshemmeligheter og nekter å gi han hans rettmessige frihet. AUF har lenge krevd at den rødgrønne regjeringa må gjøre mer for Vanunu. I 2004 søkte Vanunu om asyl i Norge, og UDI mente at han oppfylte alle vilkår for å få innvilget asyl. Men den gang satte Jern-Erna foten ned for Vanunu sin drøm om frihet.

Siden den rødgrønne regjeringen tok over i 2005 har fredsbevegelsen og AUF krevd at Vanunu skal få asyl i Norge og at ambassaden må gi han nødvendige reisedokumenter for å komme seg ut av Israel. Men ingenting har skjedd. AUF gir oss ikke før Vanunu er fri. Vi har ministeren, makta og mulighetene - nå trengs det handling!

I dag er det gått 24 år siden Vanunu ble dratt inn i en bil i Roma av Mossad-agenter. En kidnapping som en demokratisk rettsstat ikke kan være seg bekjent av. Nå er det på tide å gi samvittighetsfangen, menneskerettighetsaktivisten og fredsmannen sin frihet!
La oss bruke denne dagen til å skape oppmerksomhet om saken. La oss bruke denne dagen til å si at 24 år i fangenskap er nok, nå er det på tide med frihet for Vanunu!

Min oppfordring er derfor å bruke dette bildet som profilbilde i dag, og jeg håper at så mange som mulig blir med på en enkel, men virkningsfull aksjon. Det er det minste vi kan gjøre for en mann som har ofret mye i kampen mot atomvåpen og for fred!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Åsmund:D Gleder meg til du blir leder i AUF:D