tirsdag 12. oktober 2010

AUF er summen av oss alle

Om to dager skal AUF velge Martin Henriksen sin etterfølger. Det er store sko å fylle. Mye går bra i AUF, men vi må alltid strekke oss lenger. Jeg håper landsmøtedelegatene bruker de neste dagene på å diskutere politikk og hvordan AUF kan bli enda bedre. For organisasjonsbygging og politikkutvikling er ikke en enmannsjobb, men et lagspill. Noe av det beste med AUF, er at AUF er summen av oss alle. Og jeg mener en god leder er den som skaper et godt lag.

Jeg har brukt bloggen min til å skrive om politikkområder som er viktige for meg. Små og store saker som vi i AUF setter oss inn i, som vi diskuterer og omformer til konkrete krav for å skape en mer rettferdig verden. Men flere har også spurt meg om hva jeg mener bør være AUFs viktigste organisatoriske satsningsområder i den kommende landsmøteperioden. Jeg har mange tanker for hvordan AUF kan bli en enda bedre organisasjon, blant annet for økt politisk takhøyde, fokus på likestilling og inkludering og for styrking av lokallagene.

Et AUF med større politisk takhøyde
Vi trenger et AUF med større politisk takhøyde og mer debatt. Politiske uenigheter gjør oss tryggere på at vedtakene vi fatter er riktige, argumentasjonen blir bedre og vi er bedre rustet til å forsvare standpunktene våre når vi møter motstanderne til debatt. Det skal aldri være tvil om hva AUF mener om en sak, men vi må tørre å utfordre hverandre på gitte sannheter. Jeg ønsker meg et sentralstyre som snakker mer med folk og er mer ute i organisasjonen. Fylkeslaga skal kunne påvirke beslutninger i sentralstyret, ikke bare orienteres om beslutningene som er fattet. Derfor må sentralstyret i AUF invitere organisasjonen til rådslag når viktige beslutninger skal tas.

Et mer likestilt AUF
For noen uker siden starta jeg en jentestafett på bloggen min. Det handlet om at vi gutta må bli flinkere til å gi jenter plass, og at vi må bygge jenter som tar mer plass. Jentestafetten har vist at AUF har mange tøffe, flinke og uredde jenter med sterke meninger og at mange viktige likestillingskamper fortsatt står foran oss. Derfor har jeg lyst til å invitere landsstyret i november til å starte en kampanje for likestilling internt i AUF. Jeg mener at AUF må bruke det neste halve året på å jobbe systematisk for likestilling. Vi må fokus på likestilling når vi verver, aktiviserer nye medlemmer, skolerer og ved valg på årsmøtene i fylkes- og lokallag over nyttår.

Likestilling handler mye om å ha et konstant fokus i alt vi gjør. Hver eneste gang vi mister fokus, tar vi et skritt tilbake. Derfor vil jeg at AUF i mars skal invitere til en nasjonal likestillingskonferanse, for å oppsummere, gjøre opp status og stake ut kursen fremover mot et mer likestilt AUF.

Norges mest inkluderende organisasjon
For fire år siden ledet jeg et utvalg i AUF som skulle jobbe for en mer inkluderende organisasjon. Landsmøtet i 2006 satte som mål at AUF skulle bli Norges mest inkluderende ungdomsorganisasjon. Det har gitt resultater. For situasjonen har blitt mye bedre de siste fire årene.

Mange fylkeslag har gjort en jobb for å få flere med minoritetsbakgrunn opp og frem, og det har gitt resultater. Mani og Kamzy leder to av AUFs største fylkeslag, Prableen er spaltist i Si ;D i Aftenposten, Masud er innstilt som ordførerkandidat i Drammen og Khalid, Abdullah, Hawjin, Samad er blant mange folkevalgte. For fire år siden hadde AUF aldri hatt en fylkessekretær med minoritetsbakgrunn, i dag har vi hatt mange.

AUF er i dag en mer mangfoldig organisasjon, det har gjort AUF til en bedre organisasjon. Fremdeles er vi ikke gode nok, vi må alltid strekke oss lenger. For AUF skal gjenspeile ungdommene i Norge, derfor trengs det et bevisst fokus, aktiv rekruttering, gode rollemodeller og flere konkrete tiltak.

Lokallag - mer enn bare festtaler
Vi sier ofte at lokallaga er ryggraden i AUF, det er helt sant. Lokallaga er det viktigste i AUF og det er de som holder organisasjonen oppe. Men lokallaga kan ikke bare være noe vi snakker om i festtaler, vi må ha konkrete tiltak for å gjøre jobben som lokallagsleder lettere og artigere.

For det er på mange måter vanskeligere å være lokallagsleder enn å være leder i AUF. Lederen i AUF har et stort privilegium, nemlig å få lov å reise rundt å snakke for engasjert ungdom på AUF-møter. En lokallagsleders viktigste oppgave er å rekruttere engasjert ungdom. Det gjør det vanskligere å være lokallagsleder, men det gjør det også enormt mye viktigere å være nettopp lokallagsleder.

Det å være lokallagsleder kan være en ensom oppgave. Jeg har lyst til å komme til alle lokallagene som inviterer meg. Men like viktig er det å sørge for å gi lokallagene de verktøyene de trenger hver eneste dag. Det har jeg blogga om tidligere, så les gjerne mer om mine tanker om lokallaga.



Sjekk også gjerne ut mine videoer om rent vann til alle og hvem jeg mener AUF burde bruke stemmen sin for.

5 kommentarer:

Marit Rolstad sa...

Kjempe flott, Åsmund!

Anonym sa...

Du er utrolig flink til å blogge. Utrolig spennende og lærerikt å lese! Fortsett med bloggingen, om det beste ungdoms partiet! :)

Anonym sa...

Hei Åsmund!
Eg synest at du skal byrje å blogge igjen :)

maria sa...

Ser du ikke har blogget på en stund nå. Håper alt er bra med deg!!!!

Anonym sa...

– Det er νeldig bra, og det er ԁеt jeg
prøver å bidra til mеԁ ԁenne festen. Om
du sκal bytte på å pule i rumpa og i musа,
så ha på konԁom og bytt mellοm hνer gаng.
Hvіs ԁu vіl finne еn ѕexpагtneг fra dіtt nærmilϳø
allerede i kvelԁ er Flіrtfaіrs erotiκk-chat et
godt stеd å begynne.

My blog :: sex date norge