mandag 23. august 2010

Oljefondet ut av Israel


Finansdepartementet har i dag kastet ut to israelske selskap av Oljefondet. Årsaken er at de to selskapene bygger bosetninger på okkupert, palestinsk land. Dette er en seier for alle som i lang tid har jobbet for at oljefondet skal ut av selskaper som bidrar til okkupasjon og brudd på menneskerettigheter. AUF har lenge krevd at de norske investeringene trekkes ut av selskapet. For oss er det helt uakseptabelt at våre pensjonspenger kommer fra investeringer i okkupasjon, og dette er derfor en gledens dag!


Det er god grunn til å rose Sigbjørn Johnsen for å kaste ut selskaper som profitterer på okkupasjon. Men vi er ikke fornøyde. Oljefondet er Europas største investeringsfond, og verdens nest største. Det betyr enorme muligheter for Norge, men det betyr også et stort ansvar for å bruke markedsmakten riktig og til fordel for mer rettferdighet. Oljefondet har fremdeles investert over 5 milliarder norske kroner i over 50 israelske selskaper. Og jeg håper derfor at dette bare er begynnelsen på en politikk som sier klart og tydelig ifra at det ikke er greit å tjene penger på okkupasjonsvirksomhet.

Oljefondet har i dag investert over 233 millioner i statsobligasjoner i Israel. Dette er egentlig lån til staten Israel, et land vi stadig fordømmer når Israel gang på gang bryter menneskerettighetene. Norge låner altså penger til land som vi ikke ville kjøpt aksjer fra om det var et aksjeselskap. Det er derfor et behov for etiske retningslinjer også når det gjelder statsobligasjoner.

Det må også bli slutt på at Norge gir med den ene hånda og tar med den andre. Tidligere i år var Norge med på å slippe Israel inn i det gode selskap, nemlig OECD. Det er derfor en viss dobbeltmoralisme når regjeringen kaster ut selskaper som bedriver okkupasjon, og samtidig inviterer staten Israel inn i OECD.

Når representanter for Israel og Palestina snart setter seg ved forhandlingsbordet, er det viktig at Norge gir sin støtte til forhandlingene, men også til den svakeste parten i forhandlingene. Med uttrekket av de to israelske selskapene, har vi gitt et viktig signal. Men den rødgrønne regjeringa har fremdeles et stort potensial for å gjøre mer for palestinernes sak. Det fortjener et folk som har vært utsatt for okkupasjon, undertrykkelse og urettferdighet i over 60 år!

Ingen kommentarer: