fredag 27. august 2010

Bak husets fire vegger


Gjesteinnlegg av Prableen Kaur, leder av Grorud AUF


Mor, far, datter og sønn - en velstående familie. De bor i et stilfullt hus og eier en elegant bil. Plenen er nyklipt og vakre roser blomstrer i hagen. Barna er flinke på skolen, foreldrene har høye utdannelser. Hva kan være galt i en slik familie? Ingen av oss ser hva som skjer bak husets fire vegger. Vold i nære relasjoner er noe vi ikke kan akseptere, men vi vet at den finner sted. Vi vet at det finnes barn som ser en av sine omsorgspersoner bli slått. Vi vet at det finnes kvinner som ikke tør å be om hjelp. Vi vet at vi er svake nok til å lukke øynene og late som vi ikke ser. Vi vet at det begås drap i forlengelsen. Denne typen vold rammer hardt og har alvorlige følger for den som opplever den. Volden som utøves, fysisk og psykisk, er ofte rå og brutal. Det innebærer et tillitsbrudd fordi volden utøves av et menneske som står deg nært.

Til slutt, men ikke minst, så utøves volden på et sted hvor man skal føle seg trygg – ditt eget hjem.

Dette er en alvorlig kriminalitet som vi ikke kan være vitne til. Vi må tørre å snakke om det. Dersom vold i nære relasjoner skal bekjempes, er det ikke tilstrekkelig å styrke tilbudet til ofrene etter at volden har funnet sted – den må forebygges. Desember 2007 presenterte Regjeringen ”Vendepunkt”, en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, med 50 konkrete tiltak. Likevel må du og jeg tørre å si ifra. Det skal ikke være tabu å snakke om vold i nære relasjoner. Det skal ikke være tabu å sette det på dagsorden. Det er tabu når du velger å tie om et samfunnsproblem, for omfanget av volden krever handling. 

1 kommentar:

Elisabeth sa...

Utrolig bra innlegg! Og det er så utrolig viktig å sette vold i nære relasjoner på dagsorden!

Det er viktig at vi ikke "glemmer" kvinner, menn og barn som lever i voldelige relasjoner. Og det er viktig at vi opplyser om at vold ikke bare er slag! Vold er både fysiske, psykiske og seksuelle overgrep, og det er vanskjøtsel.

Ikke vær redd for å spørre, den eneste grunnen til at vi ikke spør er at vi er redde for svaret, og det skal vi ikke være! Vi skal bry oss, og vi skal tørre å si i fra. Vi skal tørre å melde vår bekymring for barn til barnevernet, vi melder ikke foreldrene, bare bekymringen. Og vi skal ikke være redde for å tipse kvinner (og menn) om krisesentertilbudet.