tirsdag 25. mai 2010

La oss være The Great Generation!

Ganske ofte blir jeg spurt om hvorfor jeg holder på med politikk. Svaret mitt er at jeg vil være med å forandre, være med å kjempe for en bedre verden – både lokalt og internasjonalt. I gårsdagens Dagbladet er det et oppslag som minner oss på behovet for forandring. Nye tall viser at det hvert eneste minutt dør 15 barn under 5 år. Det finnes ingen viktigere oppgave enn å redde disse barnas liv og gi dem en framtid. 


Selv om det i dag er færre som lever i absolutt fattigdom, og det er færre barn som dør, er det ingen som har rett til å slå seg selv på brystet over framgangen. For fortsatt er 7,7 millioner barn som dør før de fylt 5 år av årsaker som kunne vært unngått. Da finanskrisa truet selskaper i de rikeste landene med konkurs, sto verdens ledere i kø med krisepakker til milliarder av dollar for å redde dem. Så snart de rikeste ble truet, ble de største pengebøkene åpnet for å få skuta på rett kjøl. Det er en skam at verden ikke viser samme interesse for krisepakker til alle de barna som dør hver eneste dag, eller til den milliarden av mennesker som lever i sult eller uten tilgang på rent vann.

Den store tragedien er at de fleste barna som dør, dør av årsaker som lett kunne vært unngått. Av de enkleste sykdommer som billig og forholdsvis enkelt kan kureres. Dette er også vår store mulighet – for det er mulig å forandre. En av de viktigste årsakene til at antall barn som dør har gått ned, er at det i mange utviklingsland er satset på vaksiner av de mest vanlige barnesykdommene. AUF har vært den største pådriveren for dette i Norge, og på grunn av vårt engasjement har Norge gått i front på området. Dette har ført til at mange titusener av barneliv har blitt reddet. AUF har spilt en forskjell, og det skal vi være stolte av.

Fremskrittspartiet lover mer penger til de aller fleste formål, og hver gang de blir spurt hvor de skal hente pengene fra er svaret at de skal kutte drastisk i internasjonal bistand. Det er mye som er urettferdig og galt med Fremskrittspartiets politikk, men ingenting er mer urettferdig enn at de vil kutte i bistand til verdens fattigste barn, for å gi i skattelette til de rikeste i verdens rikeste land. Det er uanstendig og uforsvarlig politikk.

AUF var stolte da regjeringa omsider nådde 1 % i bistand, men ikke fornøyde – vi vil videre. Derfor er beskjeden fra AUF til spekulasjonene om kutt i bistanden i høstens statsbudsjett svært tydelig; hold sparekniven unna solidariteten! Vi godtar ingen kutt til de fattigste, vi forventer at en rødgrønn regjering øker i bistanden ytterligere. Det er ikke mindre viktig å bekjempe sult og fattigdom selv om Norge må stramme inn på våre nasjonale budsjetter. Det er behov for større innsats for å nå FNs tusenårsmål - de målene verdens ledere har satt til seg selv fram mot 2015. Hvis ikke vi i Norge kan ta et større ansvar – hvem kan?

Nelson Mandela er symbolet på at forandring er mulig. Det er mulig å forandre. Mandela har brukt sitt liv på å vinne kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og har etter at han gikk av som president brukt sitt alt sitt engasjement på å bekjempe den globale apartheid – verdens fattigdom. For fattigdom er ikke naturlig - det er menneskeskapt. Hans oppfordring til oss er klar:
Sometimes it falls upon a generation to be great.
You can be that great generation. 

Mandela etterlyser The Great Generation. Generasjonen som kan gjøre slutt på internasjonal fattigdom. La oss som er unge i dag klare det vår foreldregenerasjonen ikke klarte. La oss ta utfordringa fra Mandela – la oss være The Great Generation.

Hør Mandelas oppfordring til verdens ledere og bli inspirert til å redde verden:http://www.youtube.com/watch?v=qQzY0ZoclRI

Les sak fra Dagbladet her:
http://www.dagbladet.no/2010/05/24/nyheter/barn/utenriks/helse/11833997/

1 kommentar:

Guro sa...

Eg fekk frystningar av innlegget Åsmund. og ja: We're gonna be the great generation!