lørdag 22. mai 2010

La olja ligge – også på Mørekysten!

Årets store politiske slag står om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. AUF har gjort det til vår viktigste sak, og vi er full gang med planlegging av årets kampanje. Jeg tror vi vinner slaget om oljeboring – vi har både argumentene og folk på vår side. Men selv om dette er vår hovedkampanje, må vi ikke la det overskygge andre viktige miljøkamper. Regjeringa har nå utlyst for leteboring av olje og gass på Mørekysten – en miljøpolitisk katastrofe.


Områdene utenfor Mørekysten har fram til nå vært vernet på grunn av de enorme konsekvensene oljeboring vil få for sildebestanden. Man har endelig fått bygget opp en ordentlig sildebestand etter at det ble full stans i sildefisket på starten av 70-tallet. Norske fiskere fisker årlig opp 1 million tonn sild som gir minst 2 milliarder middager. Nå blir dette satt i fare ved at man vil bore etter olje i et av de viktigste gyteområdene for sild.

Mørekysten var ikke med i forvaltningsplanen for norskehavet og det er en snikutlysning regjeringa når gjør ved at de åpner dette området. Dette samtidig som vi alle er blitt vitne til oljekatastrofen i Mexico, og de store miljøødeleggelsene det fører til. Det er ikke ofte jeg ber norske politikere se til USA, men mange amerikanske politikere har denne våren lagt alle oljeplaner på is – da er det utrolig at den norske regjeringa gjør det motsatte.

Havforskningsinstituttet, miljøbevegelsen og fiskeriorganisasjonene raser mot vedtaket. Det har vært en dårlig miljøvår for regjeringa – det er på tide at regjeringa viser klimaansvar. Det betyr verken å åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen eller på Mørekysten.

Å si ja til oljeboring vil være å si ja til mer CO2-utslipp, både fra norsk sokkel og fra all oljen vi henter opp og selger til andre land. Gjennom alle år har oljeindustrien alltid fått bore i de feltene de peker på. AUF mener det er på tide å sette grenser for oljeindustrien. Vår beskjed til Jens Stoltenberg er klar: Det er aldri for sent å snu – sett en stopper for oljeboring på Mørekysten.

Kampen fortsetter – la olja ligge!

i
Se fiskere og miljøbevegelsen gi regjeringa klar beskjed her: 

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/-oljeleting-paa-moerekysten-sprenger-regjeringen-3158392.html 

Ingen kommentarer: