Nylig så jeg et av Henrik Ibsens mest grensesprengende teaterstykker. Nora i et dukkehjem var en pionér for feminismen og problemstillingene fra stykket er fortsatt dagsaktuelle, og så inspirerende at i Kina kaller de faktisk feminisme for Noraisme. Vi kan være stolte av at en av verdens mest kjente feminister ble skapt i hodet til en Norsk forfatter.Det er lett igjen og tenkte at det er typisk norsk og være god men i det øyeblikket man tror at man har oppnådd likestilling i samfunnet så er man på farlige veier! Samfunnet endrer seg og ujevnheter mellom kjønnene endrer seg kanskje i samme takt?
I dag kan man få intrykk av at likestillingsdebatten dreier seg om hvor lenge pappa skal være hjemme etter barnefødsler, men det er så mye vanskeligere enn som så. Over 80% av topplederne i norsk næringsliv er menn, dette til tross for at kvinner nå går forbi gutter i lengre og høyere utdannelse. Det viser at det så absolutt er ingen grunn til å hvile på laurbærene etter at generasjoner med feminister har tråkket vei for oss. Jeg tror mye av forskjellsbehandlingen mellom kjønn i dag kan opptre vag, udefinerbar og vanskelig å sette finger på. Små ting satt i sammenheng. Kanskje foregår det på lekeplassen, i vennegjengen, ved lunsjbordet, ja til og med rundt familiemiddagen. Nå snakker jeg om subtile hint, effektive hersketeknikker og ingrodde holdninger som kommer til utrykk. Men det er på dette planet mye av likestillingskampen foregår i et land som er så utviklet som Norge. Småplukk sier kanskje noen og peker på at den virkelige likestillings utfordringen holder til i land hvor kvinneundertrykkelsen er stor og i værste fall politisk, religiøst og allment akseptert.
I disse landene er fortsatt godt over 500 millioner kvinner analfabet, i disse landene er det altfor liten tilgang på prevensjonsmiddler, 4 land tillater ikke abort under noen omstendigheter og hele 50 land tillater kun abort om det står om morens liv! Så lenge jenter nektes mulighet til utdanning, nektes de også muligheten til å ta frie valg. Jeg tror at satsing på utdannelse og helse til kvinner i u-land vil føre med seg ringvirkninger som vil være enormt positive for samfunnsbyggingen i utviklingsland.
Ingen vet hvor Nora dro da hun forlot sin mann men hun etterlot inspirasjon til opprør, inspirasjon til å si at nok er nok. Kanskje trenger vi å finne vår tids Nora som kan være 100 år forut for sin tid?
Følg Bloggstafetten om likestilling:
Les Prableen Kaurs innlegg: Bak husets fire vegger
Les mitt åpningsinnlegg: Mange kamper vunnet - mange nye å kjempe!
1 kommentar:
Veldig bra skrevet! Har aldri tenkt på det slik! Veldig bra initativ av Åsmund og AUF-jentene:)
Legg inn en kommentar